HomeKennisbankWat is Black Hat SEO?
wat is seo

Wat is Black Hat SEO?

De naam zegt het al: ‘SEO uit de zwarte hoed’. Black Hat SEO is niets anders dan Google voor de gek houden. In dit artikel behandel ik de meest gebruikte Black Hat SEO technieken en lees je ook hoe dit invloed heeft op jouw rankings.

 Vrijblijvend advies? Klik hier

Black Hat SEO technieken

Om Black Hat SEO te voorkomen, moet eerst duidelijk zijn wat het inhoudt. Hieronder behandel ik de meest gebruikte Black Hat SEO technieken.

Duplicate content

Er is sprake van duplicate content als twee of meer URL’s linken naar pagina’s met de dezelfde inhoud. Voor Google is het echter onmogelijk te bepalen wie de originele bron is. Als de zoekopdracht niet specifiek genoeg is en Google moet kiezen tussen twee of meerdere pagina’s met dubbele content, kiest Google vaak voor de website met de hoogste autoriteit. Er staat verder geen penalty op duplicate content.

Cloaking

Het is mogelijk om de spiders van zoekmachines voor de gek te houden door middel van ‘cloaking’. Dit is een techniek waarbij je de zoekmachine spider andere content laat ‘crawlen’ dan de content die gebruikers daadwerkelijk te zien krijgen.

Keyword stuffing

Bij keyword stuffing wordt het zoekwoord zoveel mogelijk in de titel en tekst gespamd, echter zijn de algoritmes van Google hier tegen bestand. Als één of meerdere zoekwoorden onnatuurlijk vaak voorkomen op je pagina, zal Google je daar mogelijk voor afstraffen.

Verborgen tekst/links

Door de tekst dezelfde kleur te maken als de achtergrond kunnen er zoekwoorden of links worden toegevoegd die wel door Google worden gelezen maar niet door bezoekers.

Comment spam

Bij comment spam worden er geautomatiseerde reacties geplaatst op blogs/forums met hoge autoriteit.

Onnatuurlijke/betaalde backlinks

Google hecht alleen waarde aan natuurlijke en relevante backlinks. Met het kopen van links krijg je al gauw onnatuurlijke links die vanaf lage kwaliteit sites afkomen. Hier prikt Google zo doorheen. Ook te veel links vanaf startpagina’s of andere lage kwaliteit websites kan de ranking verslechteren.

Waarom werkt Black Hat SEO niet?

Het doel van Google is om alle informatie ter wereld te organiseren, universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Ze willen de zoeker zo’n breed en relevant mogelijk scala aan antwoorden bieden.

Zo rangschikt Google dus ook de websites. Door de jaren heen is Google steeds beter geworden in het herkennen van deze zogenaamde Black Hat SEO praktijken. Dit doen ze door alsmaar nieuwe algoritmes en updates door te voeren. De drie grootste voorbeelden zijn de Panda-, Hummingbird– en de Pinguin-update. Deze updates die Google in respectievelijk 2011, 2012 en 2013 introduceerde hadden grote impact op de zoekresultaten.

Hoe pakt Google Black Hat SEO aan?

Door Black Hat SEO te gebruiken zal op korte termijn een stijging van de website in de rankings zichtbaar zijn, dit is echter van korte duur. Google zal de website spoedig flink afstraffen en uit het zicht laten verdwijnen. De gevolgen op lange termijn zijn groot en zeer lastig herstelbaar.

White Hat SEO

White Hat SEO is de door Google bedoelde manier van optimalisatie van je website. Je target hiermee niet alleen de zoekmachines, nog belangrijker, ook de bezoekers van je website worden op de juiste manier bediend. De beste optie is natuurlijk om een evenwichtige focus te hebben tussen de bezoeker en de zoekmachine.

Wil je meer weten over Black Hat SEO en hoe het te voorkomen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Zij helpen je graag! Heb je nog een aanvulling? Laat hem achter in de comments!

Vrijblijvend adviesgesprek

Laat hier je gegevens achter en er wordt binnen één uur contact met je opgenomen.