HomeKennisbankTop 5 SEO tools
Lokale zoekmachine optimalisatie

Top 5 SEO tools

Voor het optimaliseren van je website gebruik je SEO tools. Hier vind je een opsomming van de 5 beste SEO tools. Deze top SEO tools zijn voor beginners en gevorderden.

actieve link building

De 5 Beste SEO Tools

Als je start met het goed vindbaar maken van je website is het met de zee aan zoekmachineoptimalisatie-tools al snel moeilijk kiezen. Met dit artikel geven we je een overzicht van de vijf SEO tools die onze SEO-experts het meest gebruiken en waarom jij ze ook zou moeten gebruiken. Voor meer tools kunt u ook hier terecht.

Vrijblijvend advies? Klik hier

Google Analytics

Voorbeeld google analytics

Klik om te vergroten

De bekendste en de grootste. Een SEO tool ontworpen door Google om je inzicht te geven in enorm veel statistieken rondom je website. Met deze koning onder de SEO tools bekijk je het aantal paginaweergaven, de bounce rate van deze pagina’s en ontdek je waar je bezoekers je website binnenkomen. Daarnaast is het mogelijk een goed beeld te krijgen van de gebruikers van je website. Welke gemiddelde leeftijd hebben ze? Bevinden deze zich alleen in Nederland? En zo ja, in wel provincie zitten ze dan? Google Analytics geeft antwoorden op deze vragen en we hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe waardevol deze informatie is voor de online én offline prestaties van je bedrijf.

In het kort:

 • Aanmelding nodig via Google Account
 • Makkelijk op te zetten
 • Voor beginners en gevorderden
 • Zelf analyseren
 • Gratis beschikbare lessen van Google
 • Veel informatie beschikbaar

 

Klik om te vergroten

MOZ Open Site Explorer

moz screenshot voorbeeld

Klik om te vergroten

moz logoDit is één van de SEO tools die MOZ aanbiedt. Hiermee check je alle inkomende links. Zitten er websites bij die je niet kent of die een hoge spamscore hebben?  Misschien is het dan handig om deze na te gaan en de eigenaar van dit domein te verzoeken om de link naar je website te verwijderen of je link op nofollow te zetten. Wanneer dit geen succes heeft kan je afstand van de link doen met “disavow” functie in Google Search Console. De MOZ open Site Explorer is onderdeel van een groot arsenaal aan (betaalde) SEO-tools, ontwikkeld door MOZ.

In het kort:

 • Gratis (3 site scans per dag)
 • Geeft een spam score weer
 • Voor het controleren van de kracht een link (link juice): wil ik een link naar mijn website op deze pagina?
  • Geeft namelijk Page Authority en Domain Authority weer

Google Adwords Keyword Planner

Zoekwoordplanner voorbeeld screenshot

Klik om te vergroten

De Zoekwoordplanner, of Keyword Planner is een van de SEO tools die is ontwikkeld is door Google en eigenlijk bij Adwords hoort, is het mogelijk te achterhalen hoeveel mensen per maand zoeken op bepaalde zoekwoorden en zoekwoordcombinaties. Aangezien bezoekers naar je website toe trekken de kern is van SEO, is deze SEO tool van onschatbare waarde. Met deze tool kun je zien hoe veel mensen op een zoekwoord zoeken binnen Google.

In de afbeelding hiernaast is het maandelijkse zoekvolume gemarkeerd. Omdat de zoekwoordplanner bedoeld is voor Adwords, staat ook meteen de prijs weergegeven voor advertenties in Google (SEA). Voor website optimalisatie en zoekwoordonderzoek hoef je hier uiteraard niets mee.

Het bovenste blok (hiernaast gemarkeerd), is de trend van het zoekvolume op het door jou opgegeven zoekwoord.

In het kort:

 • Ideaal voor actuele en acurate gegevens van Google zelf
 • De opzet is even werk
 • Niet geheel gratis, maar de schade kan worden beperkt

De Keyword Planner gebruiken en opzetten

Wat heb je nodig om de keyword planner te gebruiken? Gebruik maken van de zoekwoordplanner kan met een Google account; hiervoor moet je een Google Adwords account aanmaken. Vervolgens moet je een redelijk uitgebreid stappenplan doorlopen en minimaal één Google-advertentie aanmaken en dus geld uitgeven. Dit zorgt ervoor dat de keyword planner in essentie niet gratis is. Echter, nadat je geld hebt uitgegeven aan de advertentie kan deze weer worden stopgezet, waarna je nog wel toegang hebt tot de zoekwoord planner. Dit alles maakt het eerste gebruik van de keyword planner niet optimaal.

Als je het slim doet, zet je een advertentie op in een advertentiegroep waar weinig concurrentie zit – iets dat de prijs laag houdt – zodat je slechts één keer een klein bedrag (zeg € 3,-) hoeft te betalen. Maar het blijft gedoe.

Groot voordeel is wel: de Keywordplanner bevat actuele gegevens van Google zelf.

Screaming Frog: SEO Spider

screaming_frog_logoDeze krachtpatser onder de SEO tools is een klein programma dat je op je  computer installeert, waarmee je vervolgens een website kan Crawlen zoals een zoekmachine als Google dat zou doen. De tool van het Engelse bedrijf Screaming Frog heet SEO Spider

Alle links, afbeeldingen en overige website-elementen worden vervolgens in een overzichtelijke lijst weergeven. Deze lijst kan je vervolgens filteren op bijvoorbeeld responscode of bestandstype. Daarnaast is het mogelijk alleen interne of externe links te weergeven of de pagina’s te sorteren op title-tag, meta-description, H1 of H2.

Dit is slechts een deel van alle opties van de Screaming Frog SEO-tool. Een groot voordeel is dat het programma gratis te gebruiken is met als enige beperking dat er dan maximaal 500 pagina’s te crawlen zijn. En geloof ons: hier kom je niet snel aan. De betaalde versie kan een onbeperkt aantal pagina’s crawlen, de kosten hiervoor zijn €131 per jaar – ook geen astronomisch bedrag.

In het kort:

 • Gratis
 • Ideaal voor SEO optimalisatie, namelijk het meten van:
 • Rijk aan verdere opties

Google Search Console (Voorheen Google Webmaster Tools)

Google-search-console-gsc

Online marketeers weten hoe waardevol Google Webmastertools kan zijn voor een goed werkende en optimaal vindbare website. Deze SEO tool die tegenwoordig Google Search Console heet, geeft een overzicht van de belangrijkste data op het gebied van zoekverkeer en geïndexeerde pagina’s op je website.

Daarnaast geeft de tool mogelijke verbeterpunten weer voor je website als het gaat om crawlfouten, HTML-structuur en kan je via het dashboard een robots.txt bestand testen en uploaden.

Google Search Console gebruiken en opzetten

Voorbeeld Google search console webmaster tools

Klik om te vergroten

Om Search Console te gebruiken heb je een domeinnaam nodig. Dit kan je eigen domein zijn, of een domein waar je toegang tot hebt. Google gaat eerst controleren of je echt de eigenaar bent. Dit kan op verschillende manieren, en wijst voor zich. Uiteraard heb je hiervoor wel een Google Account nodig.

In het kort:

 

 

 

Vragen over dit onderwerp of benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen?  Wees er dan eerder bij dan je concurrent! Kijk op onze zoekmachine optimalisatie pagina of neem contact op met Sylvester de Vries via +31 (0)30 227 05 94 of stuur een e-mail naar info@epurple.nlBekijk Epurple.nl voor meer uitgebreide informatie.

Vrijblijvend adviesgesprek

Laat hier je gegevens achter en er wordt binnen één uur contact met je opgenomen.